/var/www/omikron-mo.hu/html/includes/

SEPALink

Megfelelés a SEPA-szabályozás követelményeiknek

 

2016. október 31. után az Európai Unión belül az EUR-ban indított és fogadott megbízások és beszedések formátuma egységesen az ISO 20022 szabvány által meghatározott SEPA lesz. A SEPA bevezetésének folyamatán az EUR-t mint nemzeti valutát bevezető országok már túl vannak és most a további, az EUR-t még nem alkalmazó országok vannak soron. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden érintett pénzintézetnek tudnia kell legalább fogadni a CT (Credit Transfer) és DD (Direct Debit) SEPA tranzakciókat. Természetesen a pénzintézetek felkészülnek a tranzakciók küldésére is. Mindez nagy kihívás elé állítja mind a Bankokat mind a banki ügyfeleket.

A felkészülési idő viszonylagos rövidsége és a banki számlavezető rendszerek megváltoztatásának viszonylagosan magas költségei arra késztethetik a bankokat, hogy egy olyan köztes rendszert állítsanak rendszerbe, amelynek segítségével a bank meg tud felelni a SEPA követelményeinek.

Erre a feladatra fejlesztette ki az Omikron Magyarország a SEPALink megoldását.

 

A SEPALink rendszer alapvető célja

 

A SEPALink egy olyan middleware alkalmazás, amelynek segítségével a bank a háttérrendszereit €žSEPA-kompatibilissé" teheti. Segítségével a bank SEPA formátumú adatokkal kommunikálhat az elszámoló partnerével (vagy akár közvetlenül egy klíringházzal).

 

A SEPALink a SEPÁ-val kapcsolatos banki kommunikáció középpontjában helyezkedik el. A rendszer fogadja és eltárolja az elektronikus ügyfélcsatornák és/vagy a számlavezető rendszer felől érkező megbízásokat és elvégzi a szükséges formátumkonverziókat. A rendszer lehetőséget biztosít a manuális vagy automatikus fedezetvizsgálatra is. A minden szempontból (formátum, adattartalom, fedezetvizsgálat stb.) rendben lévő tételeket kiküldi az elszámoló partnerhez.

A bejövő irányú tranzakciókat is teljes mértékben támogatja a rendszer. Az eltárolt tranzakciókat a számlavezető által támogatott formátumra konvertálja, mielőtt elküldi neki.

 

Architektúra

 

A SEPALink folyamataiba könnyen beilleszthető egy AML ellenőrzés is (pl.: a SafeWatch Filtering segítségével.)

 

Főbb funkciók

 

Biztonságos, böngésző alapú felhasználói felület, három rétegű architektúra

A böngészőből elérhető felhasználói felületet egy szerver alkalmazás szolgálja ki, amely közvetlen kapcsolatban van a rendszer adatbázisával.

 

Átutalási megbízások és beszedések támogatása

A kimenő tranzakciók érkezhetnek közvetlenül az elektronikus csatornák vagy a számlavezető rendszer felől.

Elektronikus ügyfélcsatornák felől érkező SEPA-üzenetek (pain formátumok) feldolgozás után a rendszer adatbázisába kerülnek, majd eljuttatjuk a bank számlavezető rendszere felé egy előre meghatározott formátumban továbbításra kerülnek fedezetvizsgálat céljából.

A számlavezető rendszer felől érkező megbízásokat a rendszer úgy tekinti, hogy azok már átestek a fedezetvizsgálaton.

Az elektronikus csatornák és/vagy a számlavezető rendszerből érkező tranzakciókból a SEPALink bankközi SEPA-üzeneteket (pacs formátumok) készít és eljuttatja az elszámoló partnerhez.

Az elszámoló partnertől érkező (bejövő) bankközi üzeneteket (pacs formátumok) konvertálás után a számlavezető rendszerhez továbbítjuk.

Ugyanakkor egy keresési felület áll rendelkezésre a megbízások és üzenetek egyszerű megtalálásához.

 

Megbízások

 

Kommunikáció az elektronikus csatornákkal és a számlavezető rendszerrel

A rendszer a fájltranszferen keresztüli adatáramlást támogatja.

 

A teljes kimenő és bejövő SEPA-forgalom támogatása

Nem csak az egyszerű átutalásokat és beszedési megbízásokat támogatjuk, hanem a státuszriportokat, vagy az ún. R-tranzakciókat is.

 

ISO 20022 szabvány kezelése, szabálykönyvek támogatása

A SEPA-üzenetekkel kapcsolatban meghatározott időnként újabb és újabb szabálykönyv lép életbe. A SEPALink követi a szabálykönyv-változásokat.

 

R-tranzakciók készítése

Számlavezetői támogatás hiányában az R-üzenetek kezelése nem könnyű feladat. A SEPALink segítségével mind az átutalási, mind a beszedési folyamat R-tranzakcióit könnyen rögzíthetjük.

 

Banki naptár

Az egységes fizetési övezet egységes banki naptárat követel meg. Mivel ez a banki naptár eltér a magyar banki naptártól, a SEPALinkben lehetőség van a banki naptár rögzítésére.

 

IBAN és BIC közötti összefüggések kezelése

A korábbiaktól eltérően az ügyféltől érkező megbízásokban nem kötelező feltüntetni a BIC-kódo(ka)t. Mivel azonban a bankközi térben még mindig szükséges a BIC-kódok használata, az ügyfélmegbízásokban megkapott IBAN számlaszámot a SEPALink BIC-kódra fordítja.

 

SEPA routing tábla

A SEPA routing tábla a direkt és az indirekt SEPA-résztvevők listáját tartalmazza. A bankközi üzenetek előállításakor figyelembe kell venni azt, ha a másik fél csak indirekt résztvevő, és ennek megfelelően kell a bankközi üzenet bizonyos mezőit előállítani.

 

Teljes körű naplózás

Változások naplózása, üzleti események naplózása és a teljes audit trail a rendszer részét képezi.

 

Jogosultságkezelés

A rendszer saját jogosultsági rendszerrel rendelkezik.

  

Összefoglalás

 

A SEPALink a SEPÁ-val kapcsolatos banki kommunikáció középpontjában helyezkedik, így biztosítva, hogy a bank megfelelhessen a SEPA által támasztott követelményeknek. A SEPALink egy olyan termék, amely könnyen beilleszthető a banki folyamatokba, és egy testre szabás után (ez jellemzően a banki számlavezető rendszerekkel történő kommunikációt jelenti) rövid idő alatt (kb. 2 - 3 hónap) bevezethető.