/var/www/omikron-mo.hu/html/includes/

MultiCash Classic

A MultiCash egy elektronikus banki rendszer, amelynek segítségével a bankok ügyfelei elektronikus úton juttatják el megbízásaikat számlavezető bankjukhoz és ugyanígy jutnak hozzá a számlájukra vonatkozó információkhoz. A MultiCash elektronikus banki rendszer moduláris felépítésű. Olyan közép- és nagyvállalatok igényeinek kielégítésének szem előtt tartásával fejlesztették ki, amelyek (egy vagy) több banknál is vezetnek számlát, így a MultiCash Classic alkalmazást elsősorban nekik ajánljuk.

Cash Management

A MultiCash alkalmazás Cashmanagement moduljának központját a Kivonatok, Egyenlegek és a Mozgások funkciók alkotják. Szélesebb körű analízist és előrejelzést az Értéknapi egyenlegek segítségével nyerhetünk, amely számos opciót kínál a bankoktól lekért információk (azaz a rendszerben tárolt, kommunikáció során a banktól áthozott és a program által beolvasott számlainformációk, mint pl. a mozgások, előjegyzett tételek, stb. valamint a manuálisan bevitt Tervezési adatok) értéknapi elemzésének megjelenítéséhez és kiértékeléséhez. A 'Cash Management Plus' kiegészítő modul ezen felül további Cashmanagement funkciók tárházát (pl. a Likviditástervezés és Diszpozíció funkciókat) nyújtja a felhasználóknak.
A Kivonatok funkciót úgy tervezték meg, hogy az megfeleljen a bank által szolgáltatott papíralapú, nyomtatott kivonatoknak. A kivonatokon szereplő egyedi mozgások adatai részletesen is megtekinthetők, illetve abban az esetben, ha valamelyik kivonat elektronikus módon nem elérhető a bankban, a hiányzó kivonatot kézzel is felvihetjük a rendszerbe. Az euróra konvertált számlák kivonatainak mozgásait a rendszer euróban és eredeti devizában is megmutatja.
Az Egyenlegek kiválasztásakor a rendszerben található számlák áttekintése - a nyitó- és záróegyenlegekkel, a hozzájuk tartozó összegzett tartozik- és követel-értékekkel (konvertált számla esetében euróban és eredeti devizában is feltüntetve) - jelenik meg.

A Tervezési adatok adatbázisában tárolódnak a tervezett bejövő és kimenő fizetési megbízások, amelyek megjelennek a jövőbeni kivonatokban. Ezek a tervezési adatok számos analíziskészítési és kiértékelési folyamat (pl. értéknapi egyenleg vagy likviditás) részét és alapját képezik. Amikor a banktól kapott számlaadatok beolvasásra kerülnek, az egyeztető funkció a tervezett fizetések tényleges átvételének azonosítására is használható. A tervezési adatokat fel lehet vinni manuálisan, illetve automatikusan vagy a diszpozíció funkció segítségével is generálható a fizetési modul. Az ügyfél-specifikus tervezési adatok a segítségére lehetnek a vállalati döntések meghozatala során, mivel azok a kapcsolódó bankok által átadott értéknapi összegekhez hozzászámíthatóak.

Kommunikáció

A bankkal történő kommunikáció felépítésénél a MultiCash több elfogadott és auditált szabványon alapuló kommunikációs csatornát is támogat. A nemzetközileg legelterjedtebb eljárás az MCFT, amelyet kimondottan az elektronikus banki műveletekhez építettek ki és magában foglal minden olyan komponenst (pl. elektronikus aláírás, titkosítás, tömörítés stb.), amely szükséges a biztonságos kommunikációhoz.

A MultiCash által támogatott eljárás lényege, hogy biztosítja, hogy az elküldött adatok változatlan formában és sértetlenül érkezzenek meg a fogadóoldalra. Az eljárás önmagában is tökéletesen kielégíti az adatcsere biztonságára vonatkozó elvárásokat, azonban ha igény van rá, a rendszer kiegészíthető online elektronikus aláírással is.
A MultiCash kommunikációs modulja minden protokollt támogat, így a kommunikáció történhet modem-modem kapcsolat, X.25 kapcsolat, TCP/IP vagy ISDN alapú kapcsolat segítségével.

A MultiCash főbb jellemzői:

  • magas fokú biztonság: titkosítás, távoli és elektronikus aláírás,
  • nemzetközi elfogadottság, többnyelvű felhasználói felület,
  • több-bankos alkalmazás, a legeltterjedtebb belföldi és nemzetközi kommunikációs standardok támogatása,
  • központi fájlkezelő a megbízások aláírásához, küldéséhez, monitorozásához stb. teljes körű audit funkcióva,l
  • kifinomult CashManagement likviditástervezési, diszpozíciós és kamatkalkulációs eszközökkel,
  • nyitott rendszer, könnyen kezelhető felhasználói felület a főkönyvi vagy számlavezető rendszerhez való kapcsolódáshoz,
  • egyszerű, könnyű telepítés, beépített varázslók a főbb beállításokhoz,
  • beépített standard felhasználói csoportprofilok (pl. bérosztály),
  • régi adatok törlése, archiválása,
  • havi statisztika modul (újdonság).